IELTS (International English Language Testing System)
İngilizcenin kullanıldığı ülkelerde yaşamak, eğitim almak ya da çalışmak isteyenlerin girmesi gereken bir sınavdır. Dünya çapında geçerliliği vardır ve dil becerilerinin adil ve doğru bir şekilde saptanmasını sağlar. Akademik ve Genel İngilizce olarak ikiye ayrılır. Adaylar hedeflerine göre istedikleri sınava girebilirler. Her iki sınav da okuma, yazma, dinleme ve konuşma bölümlerinden oluşur. Akademik İngilizce sınavı, Genel İngilizceye göre daha zordur çünkü eğitim almak isteyen öğrenciler içindir. IELTS sınav hazırlık kursu ile IELTS sınavına hazırlanmanıza yardımcı oluyoruz.
IELTS Sınav Sistemi
IELTS bilgisayarlı ve kâğıt versiyonu olmak üzere iki farklı şekilde yapılan bir sınavdır. 2 oturumda yapılır. İlk oturumda okuma, yazma ve dinleme bölümleri tamamlanır, ikinci oturumda ise konuşma bölümü tamamlanır. Adaylar sınavın dört farklı bölümü için farklı notlar alırlar. Her bir bölüm 9 puan üzerinden değerlendirilir. Alınan notların ortalaması IELTS notunu oluşturur.
IELTS’de alınabilecek en yüksek not 9’dur. Kalma ya da geçme notu diye bir not yoktur. Adaylar en düşük 1, en yüksek 9 alabilirler. Sınav skoru ABD, Kanada, Birleşik Krallık, Avustralya, Yeni Zelanda ve İrlanda’da pek çok üniversite ve iş yeri tarafından talep edilmektedir. Ayrıca 135 ülkede 9.000’e yakın kurum IELTS’i tanımaktadır.
Özgün materyallerin kullanıldığı sınav A.B.D, Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda ve Birleşik Krallıkta hazırlanır. Dünya üzerinde 1100’den fazla merkezi vardır. Sınava her yıl yaklaşık 2,9 milyon kişi girmektedir. Yaklaşık 2 haftada bir yapılan sınava birden fazla kez girmek mümkündür. Çoğu üniversite IELTS’den 5 puan ve üzeri skorlar istemektedir.
Sınava başvurmak isteyen adaylar ielts.org adresinden online olarak başvuru yapabilir. Ödeme de kredi kartı üzerinden yapılmaktadır. Sınavın skorunun geçerliliği 2 yıldır. IELTS’e hazırlanmak isteyen öğrencilerin seviyelerinin en az intermediate (orta seviye) olması gerekmektedir.
IELTS Academic Ya Da General Training
IELTS sınavının hem akademik hem de akademik olmayan hedefler için iki çeşidi bulunmaktadır.
IELTS Academic
IELTS Akademik, akademik eğitim ve yüksek eğitim için gerekli olan İngilizce yeterliliğini ölçer. Görevler ve metinler adayın odak noktasına bakılmadan herkes tarafından yapılır.
Akademik format, en geniş anlamında, lisans ve lisansüstü düzeyde İngilizce eğitim veren bir üniversitede ya da yüksekokul kurumunda okumak ya da eğitim almak isteyenler için hazırlanmıştır. Pek çok ülkede tıp, hemşirelik, muhasebe ve mühendislik gibi pek çok meslek dalında eğitim almak için de Akademik sınav sonuçları talep edilir.
IELTS Akademik
Dinleme* (30 Dakika) * Kaydedilmiş dört monolog ve karşılıklı konuşmadan oluşur.
Okuma (60 Dakika)
Tamamlanması gereken görevler içeren üç uzun okuma metni
Metinler, betimsel ve olgusal konular üzerinedir. Ayrıca söylemsel ve analitiktir.
Diyagram, grafik ya da çizimler gibi düz metnin kullanılmadığı yazım olabilir.
Kullanılan metinler, kitaplardan ya da gazetelerden alınan özgün metinlerdir.
Yazma (60 Dakika)
Adayın en az 150 sözcük kullanarak özetlemesi, tanımlaması ya da açıklaması gereken bir tablo, grafik, çizelge ya da diyagram
En az 250 sözcük kullanarak yazılacak kısa bir makale
Konuşma (11-14 Dakika)
Yüz yüze yapılacak bir görüşme
Konuşma Sınavına kısa sorular, bilinen bir konuda ayrıntılı konuşma ve yapılandırılmış bir tartışma dâhildir.
Dinleme ve Konuşma bölümleri IELTS Akademik ve IELTS Genel Eğitim Sınavı için aynıdır.
IELTS General Training
IELTS Genel Eğitim, pratik ve günlük bağlamda kullanılan İngilizce yeterliğini ölçer. Görevler ve metinler hem işyeri hem de sosyal durumları yansıtır. IELTS Genel Eğitim, ortaokul seviyesinde eğitim almak, iş deneyimi kazanmak ya da eğitim programlarına katılmak için İngilizce konuşulan bir ülkeye gitmek isteyenler için hazırlanmıştır. Sınavın bu kolu ayrıca Avustralya, Kanada ya da Yeni Zelanda gibi İngilizce konuşulan ülkelere göç etmek isteyenlerden talep edilen vize zorunluluğudur.
Dinleme* (30 Dakika) * Kaydedilmiş dört monolog ve karşılıklı konuşmadan oluşur.
Okuma (60 Dakika)
Tamamlanması gereken görevler içeren üç okuma metni
1.Bölümde iki ya da üç adet kısa olgusal metin
2.Bölümde, iş dünyası ile ilgili iki adet kısa olgusal metin
3. Bölümde genel bir konuda diğerlerinden daha uzun bir metin vardır.
Kullanılan metinler, şirket el kitaplarından, resmi belgelerden, kitaplardan ya da gazetelerden alınan özgün metinlerdir.
Yazma (60 Dakika)
En az 150 sözcük kullanarak yazılması gereken bir mektup
En az 250 sözcük kullanarak yazılacak kısa bir makale
Konuşma (11-14 Dakika)
Yüz yüze yapılacak bir görüşme
Konuşma Sınavına kısa sorular, bilinen bir konuda ayrıntılı konuşma ve yapılandırılmış bir tartışma dâhildir.
Dinleme ve Konuşma bölümleri IELTS Akademik ve IELTS Genel Eğitim Sınavı için aynıdır.
Kaynak: http://idpieltsturkey.com/
IELTS puanım ne anlama geliyor?
Her sınav bölümü için 0-9 arası bir IELTS bandı puanı alırsınız. Bu puan İngilizce konusundaki yeterlilik düzeyinizi yansıtır.
Sınav sonuç belgenizde dört becerinin her birine (Dinleme, Okuma, Yazma ve Konuşma) ait puanın yanı sıra toplam bant puanı gösterilir. Sınavın her bölümünde tam bant puanları (örneğin 5,0; 6,0; 7,0) veya yarım bant puanları (ör. 5,5; 6,5; 7,5) alabilirsiniz.
IELTS sonuçlarım ne kadar süreyle geçerli?
Sınava girdikten sonra İngilizce düzeyinizi etkin bir şekilde koruduğunuza veya geliştirmeye çalıştığınıza ilişkin herhangi bir kanıt sunmadığınız takdirde kurumlar genellikle iki yıldan öncesine ait sonuçları kabul etmez. IELTS İş Ortakları iki yıldan öncesine ait sınav sonuçlarının geçerliliğini onaylayamaz.
IELTS Sınavımın yeniden puanlanmasını nasıl sağlayabilirim?
Beklediğiniz puanı almadıysanız sınavınızın yeniden puanlanması için başvuru yapabilirsiniz. Buna Sonuç İncelemesi (Enquiry on Results/EOR) adı verilir. Yeniden puanlanmasını istediğiniz sınav bölümlerini seçebilirsiniz. Bu isteği, sınava girdiğiniz sınav merkezine iletmeniz gerekir.
Bu hizmet karşılığında 600 TL ücret alınır. Sınavın herhangi bir bölümünden daha yüksek puan alırsanız ödediğiniz ücret iade edilir.
Yeniden puanlama için, sınava giriş tarihinizden itibaren en geç altı hafta içinde customer.services@britishcouncil.org.tr adresine başvuru yapmanız gerekir.
Sonuç İncelemesinin tamamlanması ortalama 28 gün sürer.
Hangi IELTS sınavına girmelisiniz?
IELTS Akademik: Dünyanın herhangi bir yerinde lisans veya yüksek lisans düzeyinde öğrenim görmek veya çalışmak istiyorsanız bu sınava girmelisiniz.
IELTS Genel Eğitim: Akademik olmayan düzeyde öğrenim görmek, çalışmak ve İngilizce konuşulan bir ülkeye göç etmek için bu sınava girmelisiniz.
IELTS UKVI: Birleşik Krallık'ta çalışmak, öğrenim görmek veya yaşamak istiyorsanız bu sınava girmeniz gerekebilir.
IELTS Indicator: Birçok ülkede Covid-19 yüzünden yüz yüze testler iptal edildi. Bu dönemde İngilizce becerilerinizi test etmeniz için size online bir test olan IELTS Indicator'a girmelisiniz.
IELTS sınavına tekrar girebilir miyim?
IELTS sınavına yeniden girmeye ilişkin bir sınır yoktur. Hazır olduğunuzu düşündüğünüzde sınav için kayıt yaptırabilirsiniz.
Sınava girmeden önce İngilizcenizi geliştirmeye yönelik ciddi bir çaba sarf etmediğiniz takdirde puanınızı yükseltme olasılığınızın düşük olduğunu lütfen unutmayın.
Gireceğiniz IELTS sınav çeşidi ve almanız gereken puan, gitmek istediğiniz ülkenin vize şartlarına ve eğitim görmek istediğiniz kurumun taleplerine bağlıdır. İki sınavın Dinleme ve Konuşma bölümleri aynı, Okuma ve Yazma bölümleri farklıdır.
Kaynak: https://www.britishcouncil.org.tr/exam/ielts