Üniversite öğrencisi olmak elbette derslerden, vizelerden ve finallerden ibaret değil! Türkiye, sahip olduğu kültürel ve sosyal çeşitlilik sayesinde, öğrencilere çok geniş bir yelpazede okul dışı etkinlikler de vadeden bir ülke. İşte bu olanaklardan bazıları:
Öğrenci kulüpleri ve etkinlikleri
Her üniversitede çeşitli ilgi alanlarını paylaşan öğrencilerin bir araya geldikleri ve ilgili etkinlikler düzenledikleri öğrenci kulüpleri bulunur. Bu bazen güneş tutulmasını hep birlikte izleyen bir astronomi topluluğudur, bazen ise şehirde adım atılmadık sokak bırakmayan bir fotoğrafçılık topluluğudur. Türkiye'deki sayısız arkeolojik alanlara geziler düzenleyen bir arkeoloji topluluğunun üyesi olabilir, caz topluluğuna girerek saklı kalmış yeteneklerinizi gösterebilirsiniz. Ya da bir gastronomi topluluğu sizi Türkiye'nin çok da el altında olmayan lezzetlerini keşfe çıkarabilir. Sinema meraklısıysanız, dünya ve Türk sinemasının klasiklerini ve günümüz filmlerini birlikte takip edeceğiniz bir grubunuz olabilir. Yeter ki isteyin ve katılımcı olun!
Sinema ve Tiyatro
Türkiye'deki sinema salonlarının sayısı her geçen gün artıyor. Sinemaların bazıları şehir merkezinde yer alırken, bazıları ise alışveriş merkezlerinin içinde bulunur. Sinemalar çoğunlukla popüler filmleri gösterir ve hemen hemen her film, neredeyse dünya ile aynı anda Türkiye'de gösterime girer. Vizyon filmleri dışında alternatif filmlerin gösterildiği görece daha küçük salonlar da mevcuttur. Filmler genellikle orijinal dilinde ve Türkçe altyazılı olarak gösterilir.
Türkiye'de çeşitli şehirler, yıl boyunca büyük film festivallerine ev sahipliği yaparlar. Antalya Altın Portakal Film Festivali, İstanbul Film Festivali, Adana Altın Koza Film Festivali, Ankara Film Festivali, !f Bağımsız Filmler Festivali, Gezici Film Festivali ve Malatya Uluslararası Film Festivali bunlar arasında öne çıkanlardır. Bu festivallerde, filmler orijinal dilinde gösterilir ve çoğunlukla hem Türkçe hem de İngilizce altyazı bulunur.
Tiyatro oyunları ise devlet tiyatroları, belediye tiyatroları ve özel tiyatrolar tarafından sahnelenen oyunlar olarak üçe ayrılabilir. Bu sahnelerde hem Türk yazarların hem de dünya yazarlarının oyunları seyirci ile buluşur. Popüler oyunların biletleri haftalar öncesinden tükenir. Bu sebeple planlarınızı erken yapın. Tiyatro oyunları Türkçe sahnelenmektedir.
Hem sinema hem de tiyatro için öğrencilerin indirimli bilet alma hakları vardır. Gişede öğrenci kimliğinizi göstermeniz yeterli olacaktır.
Konserler
Canlı müzik dinlemek sizin için vazgeçilmezse eğer, üniversitenizin bulunduğu şehirdeki yerel grupların ya da Türkiye çapında popüler olan sanatçıların konserlerine gidebileceğiniz birçok mekân bulacaksınız. Pop müzikten klasik Türk müziğine, Türk halk müziğinden hiphopa kadar çok farklı türde müzik deneyimleri sizleri bekliyor. Okulunuzdaki müzik topluluğuna katılmak ya da yerel bir arkadaş edinip ondan öneriler almak ilk aşamada iyi bir fikir olacaktır.
Müze ve Ören Yerleri
Türkiye, tarih boyunca sayısız medeniyete ve imparatorluğa ev sahipliği yapmış bir coğrafya olarak, çok sayıda müze ve ören yeri barındırmaktadır. Kendi şehrinizdeki müze ve ören yerlerine ek olarak, Efes, Ayasofya, Göbeklitepe, Pamukkale, Topkapı Sarayı gibi, Türkiye’deyken kesinlikle görmeniz gereken ve sadece Türkiye için dünya medeniyeti için de büyük öneme sahip yerler bulunmaktadır. Tam listeye bu adresten ulaşabilirsiniz: https://www.muze.gov.tr/en/museums
Müzekart alarak tüm bu yerleri indirimli olarak gezmeniz mümkündür!
Spor Etkinlikleri
Türkiye kelimenin tam anlamıyla spora tutkun bir ülkedir. En popüler sporlar futbol, basketbol ve voleyboldur. Bu sporların ulusal liglerindeki maçları oldukça rekabetçi ve zevklidir. Biletler çoğunlukla internet üzerinden satılır. Sadece izleyici değil sporcuyum da diyorsanız, o zaman üniversitenizin sizlere ücretsiz ya da cüzi bir ücretle sunduğu spor alanlarından faydalanabilir, okul içinde düzenlenen turnuvalara katılabilir ya da iddialı iseniz okul takımına girebilirsiniz.
Alışveriş Merkezleri
Türkiye’nin hemen her şehrinde büyük bir alışveriş merkezi bulmak mümkündür ve bu merkezlerde alışveriş ihtiyaçlarınızın tamamını karşılamanız ve eğlence merkezlerine gitmeniz mümkündür. Alışveriş merkezleri özellikle hafta sonları ve bayram tatilleri öncesinde oldukça kalabalık olur.