Coğrafya
Türkiye’deki toplumsal, ekonomik, kültürel ve siyasal hayatın en büyük belirleyicilerinden biri ülkenin dünya haritasındaki konumudur. Ülke, Asya ve Avrupa anakaralarının buluştuğu noktada yer alır ve bu konumu itibariyle emsalsizdir. Türkiye, Balkanlar, Kafkasya, Ortadoğu ve Akdeniz havzasının kesişiminde yer alır. Bu konumun bir sonucu olarak, örneğin şu ülkelerin hepsine İstanbul’dan 4 saatin altında sürelerde uçmak mümkündür: Finlandiya, Fas, İspanya, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, Rusya, Türkmenistan, İngiltere. Türk Hava Yolları’nın, dünyanın en çok noktasına direkt uçan havayolu şirketi olduğunu da unutmamak gerek!
Avrupa ve Asya’nın Buluşma Noktası
Türkiye, yüz ölçümü bakımından oldukça büyüktür. Öyle ki, tüm Avrupa kıtasında yüzölçümü en büyük ülke Türkiye'dir. Ülkenin doğu ve batı uçları arasındaki mesafe 2000 kilometreden fazladır. Türkiye topraklarının büyük bir bölümü Asya kıtasında yer alır ve bu bölgeye Anadolu/Küçük Asya adı verilir. Avrupa kıtasında yer alan görece küçük bölüme ise Trakya adı verilir. Anadolu ve Trakya toprakları, Çanakkale ve İstanbul boğazlarında birbirine yaklaşır. Bu iki kıta, İstanbul’daki 3 köprü sayesinde kara yolu ile de birbirine bağlanmıştır. İyi bir yüzücü olduğunu düşünüyorsan, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi tarafından her yıl düzenlenen Kıtalararası Yüzme Yarışı'na katılıp eşsiz bir deneyim yaşayabilirsin.
Türkiye'nin kuzeyinde Karadeniz, kuzeydoğusunda Gürcistan ve Ermenistan, doğusunda Azerbaycan ve İran, güneydoğusunda Irak ve Suriye, güney ve güneybatısında Akdeniz ve Ege Denizi, kuzeybatısında ise Yunanistan ve Bulgaristan yer alır. Bu açıdan, Türkiye, haritaya bakıldığında da görüleceği üzere, dikdörtgen şeklinde bir yarımada üzerine konuşlanmıştır.
Eşsiz Doğa
Türkiye kuzey, batı ve güneyde denizle çevrili bir yarımadadır. Bununla beraber, Türkiye coğrafyası çoğunlukla dağlıktır ve ortalama 1132 metre rakıma sahiptir. Türkiye coğrafyası aynı zamanda sayısız ırmak ve göl ile bezelidir. Neredeyse bir iç deniz denebilecek büyüklükteki Van Gölü, ülkenin en uzun nehri Kızılırmak ve kadim nehirler Fırat ve Dicle bunların başlıcalarıdır. Her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turist, bu doğa harikalarını görmek için Türkiye’ye akın etmektedir.
Dört Mevsim Türkiye
Türkiye gerek coğrafi konumu, gerekse kendine özgü coğrafi özelliklerinin bir sonucu olarak farklı iklimlerin görülebildiği bir ülkedir. Üç tarafı denizle çevrili ve yüzölçümünün büyük bölümü engebeli ve dağlık olan ülkede, iç ve kıyı bölgeler arasında ciddi iklim farklılıkları görülür. Batı ve güney kıyı bölgelerinde Akdeniz iklimi hakimdir ve kış aylarında bu bölgelerin aldığı yağış miktarı oldukça azdır. Ancak rakımın yüksek olduğu iç bölgelerde, diğer Akdeniz ülkelerine kıyasla hayli soğuk kış mevsimleri yaşanır.
Aşağıdaki tabloda bazı illerin aylara göre ortalama sıcaklıklarını bulabilirsiniz. Unutmayın, Türkiye’de sıcaklık ölçü birimi olarak santigrat (°C) kullanılıyor. Ayrıca, Türkiye’de üniversitelerde akademik yılın iki dönemden oluşuğunu, sonbahar döneminin çoğunlukla Eylül-Ocak ayları arasında, bahar döneminin ise Şubat-Haziran ayları arasında olduğunu hatırlamanızda fayda var!
Peki, tüm bu sıcaklık değerleri uluslararası bir öğrenci olarak sana ne ifade etmeli? Belki her iklim koşuluna uygun kıyafet ve aksesuarlarla dolu kocaman bir bavul… Ama Türkiye’nin özellikle tekstil konusunda dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olduğunu ve hesaplı alışveriş seçenekleri sunduğunu unutmamak kaydıyla!
Tüm bu coğrafi ve iklimsel çeşitlilik Türkiye’de tarımsal üretim, sportif aktiviteler, turizm gibi konularda başka ülkelerde kolay kolay görülemeyecek sayısız alternatifin yer almasını sağlar. Türkiye’de geçireceğiniz süre dahilinde, kaliteli bir eğitim almanın yanında, dünyaca ünlü Kleopatra Plajı’ nda denize girebilir, dünyanın dört bir tarafından profesyonel dağcıları ağırlayan Niğde Aladağlar Milli Parkı'nda kaya tırmanışı yapabilir, Artvin Çoruh Nehri'nde rafting heyecanı yaşayabilirsiniz!
Ayrıca Türkiye, fındık, kiraz, incir ve kayısı yetiştiriciliğinde dünyada lider, karpuz, Antep fıstığı, ceviz, zeytin, çay gibi ürünlerin yetiştiriciliğinde ise dünyada ilk beş arasındadır. Emin olun, büyük bir süpermarketin meyve-sebze reyonuna uğradığınızda ya da pazara gittiğinizde ürün çeşitliliği ile şaşkınlık yaşayan ilk kişi siz olmayacaksınız!