Çalışma İzinleri

Çalışma İzinleri

Çalışma İzinleri

İntervision Academy Çalışma İzni Alma konusunda Sizlere En Hızlı Çözümler Üretiyor.

Çalışma izni; Türk vatandaşlığı bulunmayan yabancı uyruklu kişilerin, Türkiye’de yasal bir zemin içerisinde çalışabilmesine olanak sağlayan Türk yasaları gereği alması gereken izin belgesinin adıdır.

Yabancı çalışma izni nedir sorusu günümüzde onbinlerce yabancının ve işverenin sorduğu konuların başında geliyor. Her uyruktan insan, Türkiye’de bulunup çalışma hayatına atılmak istiyor.

Tabi yabancı uyruklu işçi çalıştırmanın başlıca kuralı çalışma izninin alınmış olması. Öncelikle Çalışma izni nasıl alınır? Sorusunu soran yabancı uyruklu işçi çalıştıracak kişi ve kurumların, çalışma iznini kendisi almak zorunda olduğunu bilmelidir.

Yabancı Çalışma izni Nasıl Alınır?  

Yabancı uyruklu insanlar ülkemizde en çok gemicilik, turizm, sağlık, pazarlama, yönetici kadrolarında değerlendirilmekte. Kişinin vasfına bağlı olarak istihdamı da gerçekleştiriliyor. Ancak çalışma izni alınmamış bir kişiyi çalıştırmak kanunen suç. Bu suç para cezası ile başlayıp işyeri kapatma konusuna kadar ilerlemektedir. Bu anlamda işverenin çalışma izni konusunda hassas davranması şart.

İkamete Bağlı Çalışma İzni

İkamete bağlı alınacak olan çalışma izni için izlenmesi gereken 2 farklı yol bulunuyor. Bunlar;

  • Minimum 6 aylık bir oturma iznine sahip olan yabancı uyruklu kişiler, e – devlet üzerinden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na başvuruda bulunabilir. Ancak oturma izni öğrencilere verilen ikamet izni ile karıştırılmamalıdır,
  • Yabancı uyruklu kişi, ikamet izni için ikamet ettiği ya da yasal ikametinin bulunduğu ülkenin büyükelçilik ya da konsolosluklarına başvuru yapmak sureti ile çalışma izni talebinde bulunabilir.

Türkiye’den Yapılacak Çalışma İzni Başvuruları

Türkiye’den çalışma izni başvurusu yapacaklar ile Türkiye dışından çalışma izni başvurusu yapacakların izleyecekleri prosedürler farklıdır. Zaten Türkiye içinde yapılacak çalışma izni başvurularında söz konusu kişiler, oturma izni olan kişilerdir. Ancak yine bu kişilerin ülkemizde ikamet eden öğrenciler ile karıştırılmaması gerekir.

Eğer yabancının oturma izni yok ise bu kişiler öncelikle Göç İdarelerinden oturma izinlerini temin etmelidirler. Bu başvuruların tamamı online olarak da, Göç İdarelerinin resmi web sitelerinden yapılabilmektedir. Oturma iznini temin eden kişiler akabinde çalışma iznine başvuruda bulunmalıdır.  

Temin edilen belgeler ile birlikte, çevrimiçi olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı resmi web sitesinden başvuruda bulunulur. Bu başvuruyu yabancı uyruklu çalışanlar ve yabancı uyruklu işverenler yapmak durumundadır. Ancak Çalışma izni nasıl alınır? Sorusunu soran her iki tarafında başvuru sırasında beyan edeceği evrak farklıdır. Başvuru online olarak yapıldıktan sonra söz konusu evraklar 6 gün içerisinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ilgili makamlarına teslim edilmek zorundadır.

Türkiye Dışından Yapılacak Çalışma İzni Başvuruları

Bu madde ülke dışından başvuru yapacak kişileri ilgilendiriyor. Çünkü bu başvuruyu yapacak olan kişiler ülkemizde oturma izni olmayan kişilerdir. Bu kişiler ya ikametlerinin bulunduğu ülkeden ya da hali hazırda bulundukları ülkeden, ülkemiz için çalışma iznine başvuru yapabilirler. Her iki durumda da Türkiye Konsolosluklarına başvuru sağlanmalıdır. Bu başvurular sırasında çalışma izni alacak kişinin beyan edeceği belgeler arasında şunlar bulunur;

  • İş sözleşmesinin örneği,
  • 1 adet vesikalık fotoğraf,
  • Çalışma vizesi başvuru örnekleri,
  • Pasaport,

Yabancı İşçi Çalıştıracak İşyerlerinin Yükümlülükleri Nelerdir?

işverenlerin de konu hakkında bazı yükümlülükleri bulunuyor. Örneğin yabancı uyruklu kişi çalıştırmak için başvuru yapan işyerinde minimum 5 tane TC uyruklu kişi çalışıyor olmalıdır.

Eğer çalışma iznini talep eden ve Çalışma izni nasıl alınır? Sorusunu soran kişi söz konusu şirketin ortaklarından biri ise verilen 1 yıllık çalışma izninin son 6 ayında yine Türk vatandaşı 5 kişinin istihdamı söz konusu olmalıdır. Birden fazla yabancı uyruklu kişi için çalışma izni talep edilecek ise ilk kişi hariç olmak üzere, diğer tüm çalışma izni talep edilen 1 kişi için 5 tane Trük vatandaşının istihdamı zorunludur.

  • Aynı zamanda bu işletmelerin;
  • Ödenmiş sermayesinin minimum 100.000 TL olması,
  • Brüt satış tutarında minimum rakamın 800.000 TL olması,
  • Eğer brüt satış tutarı 800.000 TL değil ise bir önceki yılın ihracat miktarı minimum 250.000 USD olmalıdır

Yabancı Vakıf ve Dernekler İçin Çalışma İzni Alma Kriterleri

Yabancı kişi istihdam edecek olan vakıf ve dernekleri de bekleyen bazı aşamalar bulunuyor. Eğer bu yabancı uyruklu kişiler eğitim ve ev işi sektöründe istihdam edilecek ise, istihdam eden nokta için yukarıdaki kriterler aranmaz. Ayrıca Vakıf ve Derneklerin çalıştıracakları kişiler için asgari ücret altında maaş ödemesi yapması da yasal değildir. 2019 yılı itibari ile belirtilen 2.029 TL minimum ödenecek bedeldir.

Turizm Şirketleri Çalışma İzni Alma

Turizm şirketleri en çok yabancı uyruklu kişi çalıştıran yapılanmalardır. Özellikle de masöz, masör ve spa terapistleri için başvuru yapan işletmelerin minimum 4 yıldızlı olması, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ruhsat almış ve tesisinde minimum 1 tane masaj salonunun olduğunu kanıtlamalıdır.

Söz konusu işletme eğer turizm – animasyon sektöründe faaliyet gösteriyor ise ve uzmanlık gerektiren bir meslekte yabancı uyruklu çalıştıracak ise aynı işletmenin 10 tane Türk Vatandaşı çalıştırması da şarttır.

Ev Hizmetleri İçin Çalışma İzni Almak

Ev hizmetleri için yabancı uyruklu kadın çalıştıracak aile ya da bireylerdir. Evde bakımı yapılacak olan kişinin 15 yaşından küçük ya da 65 yaşından büyük olması gerekiyor. 65 yaşından küçük ve 10 yaşından büyük kişiler için kurul sağlık raporu talep etmektedir.

Ağır yatalak hasta yakınları ise erkek çalışanlar için de çalışma izni alabileceklerdir. Bu bakıma muhtaç kişiler için yalnızca 1 yabancı uyruklu kişi çalıştırılır. Ayrıca evde bakım hizmeti dışındaki hiçbir hizmet için yabancı uyruklu kişi çalıştırılamamaktadır.